ZAWSZE NA WAKACJACH

Tym razem podpowiemy Ci, jakie potrawy warto zamawiać w katalońskich restauracjach. Dania potrafią tu być bardzo zróżnicowane, a Katalończycy to mistrzowie łączenia różnych smaków. Nie zdziw się więc jeśli jedno danie będzie w sobie zawierało i ryby i mięsa, a do tego wszystko zmieszane z owocami. Jeśli ktoś jest wybredny musi bardzo uważać przy zamawianiu 😉 Poniżej znajdziesz najbardziej znane i polecane dania zarówno rybne, z owoców morza, jak i mięsne. Część z nich jak paella czy fideuà występują głównie jako pełne duże dania w restauracjach, a inne możesz dostać również w formie mniejszych tapasów.

Sarsuela de peix i marisc

po hiszpańsku Zarzuela de mariscos

W tłumaczeniu słowo sarsuela oznacza operetkę 🙂 W kuchni jest to nic innego jak pyszny pomidorowy gulasz z ryb i owoców morza oryginalnie z cebulą, czosnkiem, pietruszką i białym winem. Jest to jedna z najbardziej tradycyjnych katalońskich potraw. Podawana z picadą, czyli z popularnym katalońskim sosem z prażonych orzechów, pieczonego chleba, czosnku i chilli.

Paella

Barcelona dla początkujących

Paella oryginalnie pochodzi z Walencji i jest tradycyjną potrawą tamtych właśnie rejonów. Przyjęła się jednak w całej Hiszpanii i jest uznawana za najbardziej hiszpańską potrawę na świecie. Danie głównie oparte jest na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na tzw. paellerze czyli metalowej patelni z uchwytami. W zależności od odmiany paella może zawierać kawałki owoców morza lub mięso z drobiu lub królika. Oczywiście jest ona też popularna w Katalonii i dostaniesz ją w prawie każdej lokalnej restauracji. Ja z mojej strony polecam też spróbować katalońskiej wersji paelli czyli fideuá, o której piszę niżej. Jeśli jednak chcesz spróbować oryginalnej paelli to zwróć uwagę na dwie odmiany: Paella marisco (hiszp. marinera), czyli wersja z owoców morza oraz mar y muntanya (hiszp. mar y montaña) to opcja mixta, czyli pomieszanie wersji morskiej z mięsami.

Fideuà

Fideuà to nic innego jak paella z dodatkiem czosnkowego sosu allioli, w której ryż zamieniono na krótki podłużny makaron zwany tutaj fideus. Podobno powstała kiedy jednemu z rybaków zabrakło ryżu w trakcie robienia paelli i dodał fideus, który miał akurat pod ręką 😉 Do dzisiaj jest bardzo popularna i uznawana za jedno z bardziej tradycyjnych katalońskich dań. Podobnie jak paella występuje w wersji marinera i mixta.

Arròs/ Fideuà negre

Po hiszpańsku Arroz/fideuà negro

Wersja obu dań zabarwiona czarnym atramentem wytwarzanym przez mątwy. Dodaje to obu potrawom bardzo oryginalnego smaku i jest popularna zarówno w Walencji, jak i Katalonii.

Calamars a la romana

po hiszpańsku Calamares a la romana

Krążki z kalmarów smażone w panierce na maśle. Klasyczny tapas, jak i główne danie. Podawane w każdym tapas barze oraz wielu restauracjach. Smakuje nawet ludziom, którzy nie przepadają specjalnie za owocami morza, a to już coś.

Peixos a la planxa

po hiszpańsku Pescados a la plancha

Czyli po prostu ryby z grilla 😉 My w szczególności polecamy przepyszną lubinę, czyli okonia morskiego oraz doradę.  Z popularnych w regionie ryb można też spróbować ryby rap hiszp. rape, czyli żabnicy, choć w smaku jest dosyć specyficzna i przypomina bardziej kalmary czy ośmiorniczkę.

Bacallà catalá a la llauna

po hiszpańsku Bacalao catalán en lata

Bacalao czyli uwielbiany w Katalonii dorsz, którego polecamy szczególnie w tej wersji. Kiedyś uznawane za danie dla biedaków, dzisiaj wyszukane danie w restauracjach. W tłumaczeniu jest to 'dorsz w puszce’ ze względu na sposób przygotowania, pieczony jest on w naczyniu z wysokimi brzegami. Oryginalnie najpierw jest on obsmażany w panierce, a następnie zapiekany z czosnkiem, papryką, oliwą z oliwek i białym winem. Podawany z natką pietruszki.

*w Katalonii warto spróbować dorsza pod każdą postacią, jest on zawsze genialnie przyrządzony.

Pulpo

Jeśli lubisz owoce morza to to danie może Ci przypaść do gustu. Katalońska ośmiorniczka jest tutaj przyrządzana na wiele sposobów, najbardziej popularne Pulpo a la gallega, czyli po galicyjsku, to wersja z gotowanymi ziemniakami posypana papryką i solą i Pulpo a la plancha, czyli wersja grillowana.

Canelons amb carn

Po hiszpańsku Canelones con carne

Danie przywędrowało do Katalonii z Włoch (Cannelloni con carne) i tak się przyjęło, że do dziś wersja katalońska uznawana jest za typowe danie regionalne. Od tych włoskich różni się głównie tym, że makaron jest tutaj dobrze ugotowany, a nie al dente, a później dopiero podpiekany do chrupkości. Druga różnica to sposób przyrządzania mięsa: w Katalonii jest ono przygotowywane w całości, a następnie krojone i rozdrabniane gdzie w wersji włoskiej używa się mięsa mielonego. Poza tym klasycznie używany jest sos beszamelowy. Danie jest przepyszne i naprawdę warto go spróbować.

Conill amb cargols

Po hiszpańsku Conejo con caracoles

Na koniec zostawiłam danie dla odważnych, czyli królika ze ślimakami w sosie pomidorowym. Klasyczna podstawa gulaszu opiera się na wywarze z mięsa, białego wina, pomidorach, cebuli i papryce z przyprawami oraz z domieszką wspomnianego wcześniej sosu picada z czosnku, migdałów i chleba. Jeśli ślimaki Cię nie odstraszają to jest to naprawdę ciekawe i bardzo aromatyczne danie regionalne.

Pozostaje nam jeszcze powiedzieć jedno:

¡Que aproveche!

A w następnym odcinku podpowiemy Ci jakich deserów warto spróbować w Katalonii. Przygotuj się więc na sporą dawkę cukru.

Miłośniczka Barcelony i Morza Śródziemnego. Szalona przewodniczka wycieczek oraz niespełniona dizajnerka. W mieście Gaudiego od 2015, psia mama ;D.

ZOSTAW KOMENTARZ

Wpisz swój komentarz
Wpisz swoje imię