ZAWSZE NA WAKACJACH

Katalonia to bardzo ciekawy region kulinarny. Zderzają się tutaj ze sobą dwa światy: Mar, czyli wszystko to co pochodzi z morza oraz mięsne Muntanya. Najbardziej popularne w regionie są między innymi karczochy, bakłażan, cukinia, pomidory, grzyby, kalmary, kałamarnice, mątwy, małże, ośmiorniczki, sardynki, anchovies, dorada, lubina, żabnica, ślimaki, królik, wieprzowina i drób.

Żeby trochę ułatwić Ci zadanie i przybliżyć najbardziej klasyczne i popularne potrawy oraz przetwory kuchni katalońskiej postanowiliśmy zrobić małą ściągę i opisać kilka z tych, które mogą Ci zasmakować.

Zaczynamy od przetworów i małych wersji dań głównie podawanych jako przystawki lub przekąski do napojów w Katalonii. Czytałam gdzieś, że tapasy powstały kiedy któryś z klientów wkurzony na latające wokół jego kufla z piwem muszki przykrył go plasterkiem katalońskiej kiełbasy 😉 Od tamtej pory do każdego drinka zaczęto podawać jakieś małe poczęstunki i dzięki temu dzisiaj mamy w Barcelonie setki wspaniałych tapas barów. Podpowiemy, na które z tych specjałów warto się według nas skusić.

Pa amb tomaquet

Czyli po hiszpańsku pan con tomate. To proste danie jest najbardziej klasyczną przystawką w Katalonii, używane też jako dodatek do potraw. Nie jest ono niczym skomplikowanym – to po prostu kawałek chleba (najczęściej grillowanego), na którym roztarty jest pomidor z dodatkiem soli, czosnku i polany oliwą z oliwek. Pomimo tak prostej receptury, zawsze smakuje wspaniale. Mam wrażenie, że Katalończycy opracowali jego przygotowanie do perfekcji, a może po prostu tak bardzo pasuje do tutejszego jedzenia, napojów i klimatu.

Bomba

La Bomba to jeden z najbardziej znanych przysmaków prosto z Barcelony. To rodzaj kotleta ziemniaczanego w panierce z nadzieniem z mielonego mięsa. Funkcjonuje tu bardziej jako tapa – przekąska – niż pełne danie i przeważnie podawana jest na bagietce z majonezowo czosnkowym sosem allioli.

Croquetas

zestawy krokietów w Mercat Princesa na Bornie

Będąc w Barcelonie nie można nie spróbować krokiecików. W odróżnieniu od tych naszych, tutaj są one w wersji mini i nie są zawijane, a mielone. Najpopularniejsze są te z serem (queso), szynką (jamón), szpinakiem (espinacas) lub dorszem (bacalao).  W tapas barach są w wersji pinchosów, czyli pojedynczo poukładane na talarkach z bagietek lub w wersji tapas – na ciepło. Podawany jest wtedy cały talerzyk po kilka sztuk z sosem. Super przekąska do piwa czy wina.

Oliwki i anchovies

Popularne w barcelońskich barach przystawki, obie często mieszane ze sobą czyli oliwki podawane z anchovies lub anchovies z oliwkami. Oba produkty jeśli ktoś jest ich koneserem, są w regionie Katalonii naprawdę przepyszne.

Fuet

Małe fuety sprzedawane w Xarcuteriach

Typowo katalońska, suszona, długo dojrzewająca kiełbaska wieprzowa charakteryzująca się tym, że w procesie dojrzewania pokrywa się białą warstwą pleśni co wzbogaca jej smak. Polecamy ją dużo bardziej niż ostre chorizo czy drogie jamón iberico, które nie jest nawet typowym regionalnym produktem Katalonii. Najbardziej znane fuety pochodzą z regionu Vic. Ceny tych wędlin są bardzo przystępne, laskę fueta dostaniesz nawet za niecałe 2 EUR.

Botifarra

Oprócz fueta warto też spróbować lokalnej kiełbasy botifarra (po hiszp. la butifarra) według tradycyjnej katalońskiej receptury. Klasyczna botifarra jest zrobiona z surowego mięsa wieprzowego i przypraw, przeważnie jest ona smażona lub grilowana. Występuje też wersja czarna z gotowanym mięsem. Podawana często jako pinchos na talarkach z bagietki lub jako część popularnego katalońskiego dania ’butifarra de lleida con judias’, gdzie podawana jest w wersji grillowanej z ugotowaną białą fasolką.

Escalivada

Bardzo popularna w Katalonii mieszanka grillowanych, a następnie zamarynowanych warzyw takich jak papryka, bakłażan czy cebula. Często podawana jest na podłużnym talerzu w towarzystwie kilku anchovies lub na tostach.

Patates braves

Po hiszpańsku patatas bravas to pieczone ziemniaczki w ostrym sosie 'bravas’ z papryki, chilli, octu i oliwy z oliwek. Często podawane z majonezowo-czosnkowym allioli, który ma 'łagodzić’ smak ;D.

Truita (Tortilla)

Pyszne tortille w wersji tapas w barze Aitor w okolicy Sagrady

Hiszpańska tortilla to omlet z jajek, ziemniaków i cebuli. Podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło, najczęściej na bagietce jako pinchos lub w kawałkach z chlebem 'pa amb tomaquet’ opisanym wcześniej. Istnieje kilka wersji tortilli, poza ziemniaczaną jest też wersja z warzywami (verduras) oraz z grzybami (champiñones). Spróbujcie koniecznie.

Chipirones

Carrer Blai

Małe smażone kałamarniczki to idealna przekąska do piwa czy wina. Dostaniecie je w większości tapas barów, szczególnie polecamy zamawiać je w 'chiringuitos’ czyli nadmorskich barach w okolicy Barcelonety.

Angulas 

Angulas to malutkie młode węgorze, które są tu najczęściej podawane w formie pinchosów ułożone z różnymi pastami na bagietce. Nie jest to na pewno przysmak, który skusi każdego ale trzeba przyznać, że w smaku są bardzo dobre i jeśli ktoś lubi owoce morza to powinien ich koniecznie spróbować.

Na koniec dodam kilka słów na temat dwóch wspaniałych lokalnych sosów: allioli i romesco. Oba są tutaj podawane do wielu katalońskich potraw. Allioli to majonezowo-czosnkowa mieszanka, a romesco ma cudowny paprykowo-czosnkowo-migdałowy smak.

W następnym wpisie podpowiemy jakie dania warto spróbować w barcelońskich restauracjach. A tymczasem jeśli masz jakieś pytania lub ochotę dodać tu swoje ulubione przystawki katalońskie to opisz je w komentarzu poniżej!

GDZIE ZJEŚĆ OPISANE PRZEZ NAS PRZEKĄSKI

Miłośniczka Barcelony i Morza Śródziemnego. Szalona przewodniczka wycieczek oraz niespełniona dizajnerka. W mieście Gaudiego od 2015, psia mama ;D.

ZOSTAW KOMENTARZ

Wpisz swój komentarz
Wpisz swoje imię